Enunciat:
El segon terme d'una successió geomètrica és igual a 4 i el sisè terme és igual a 3
Us demanem:
a) El valor de la suma dels vint primers termes d'aquesta successió: a_1+a_2+\ldots+a_{20}.
b) El valor del producte dels deu primers termes d'aquesta successió: a_1 \cdot a_2 \cdot a_3 \cdot \ldots \cdot a_{20}
Resolució:
a)
Entre el segon i el sisè terme hi ha tres termes; per tant, el sisè terme a_6 representa el cinquè terme de la seqüència \{a_2, a_3, \ldots, a_6 \}. Llavors
a_6=a_2 \cdot r^4
(on r representa la raó de la successió geomètrica)
Tenint en compte els valors donats a l'enunciat
3=4 \cdot r^4
d'on obtenim
r=\bigg(\dfrac{3}{4}\bigg)^{\frac{1}{4}}
Per calcular la suma dels n primers termes consecutius d'una successió aritmètica de diferència igual a d podem fer ús del resultat
s_n=a_1 \cdot \dfrac{r^{n}-1}{r-1} \quad \quad (1)
Veiem, doncs, que cal calcular els valors del primer terme:
El valor del primer és igual a
a_1=a_2 \cdot \dfrac{1}{r}
que, tenint en compte els valors de l'enunciat, dóna
a_1 = \ldots = 4 \cdot 2^{\frac{1}{2}} \cdot 3^{-\frac{1}{4}} \quad \quad (2)
Llavors, fent el càlcul indicat (1), el valor de la suma demanada és igual a
s_{20} \approx 47,2407
b)
Sabem que el producte p_n dels n primers termes d'una successió geomètrica és igual a
p_n=\bigg(a_1 \cdot a_n \bigg)^{\frac{n}{2}} \quad \quad (3)
Ens falta calcular el valor del vintè terme per poder emprar aquest resultat. Calculem-lo a partir de
l'expressió del terme general d'una successió geomètrica i del valor de a_1 (2)
a_n=a_1 \cdot r^{n-1} \quad (n=1,2,3,\ldots)
a_{20}=a_1 \cdot r^{19} = \ldots = \dfrac{81 \, \sqrt{3}}{128}
Llavors, de l'expressió (3) i del valor del primer terme (2), trobem
p_n = \big(a_1 \cdot a_n \big)^{10} \approx 5386461
\square
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Gracias por tus comentarios